- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sumuštinis – bene dažniausiai lietuvių valgomas pusryčių maistas. Jį paprasta ir greita pasigaminti kone iš to, ką turime šaldytuve. Tačiau ar kada susimąstėte, kad kasdienis sumuštinis gali virsti išties gurmanišku užkandžiu? Populiarios maisto tinklaraštininkės Kristina Pišniukaitė ir Ieva Greičiūnaitė dalinasi savo receptais, kaip paprastą pusryčių sumuštinį paversti tikra pasimėgavimo akimirka.
Kumpis, braškės ir sumuštinis
Skamba neįprastai? Anot K. Pišniukaitės, sumuštiniai gali tikti ne tik pusryčiams, o derinant įvairius ingredientus juos galima paversti išties gurmaniškais užkandžiais. Vienas tokių receptų, kaip pati sako, tobulai skambantis avokado, skrudinto „Prosciutto“ ir braškių derinys.
1 porcijai reikės:
– 2 riekelių skrudinimo duonos su ruginiu arba avižiniu raugu
– Kreminio arba minkšto ožkos sūrio
– 1 avokado
– Citrinos sulčių
– 2 braškių
– „Prosciutto“ kumpio
– Baltojo arba pavasarinio ridiko
– Kedrų riešutų
– Ridikėlių ar kitokių mėgstamų daigų
– Druskos, pipirų
Gaminimas:
Pasak Kristinos, pakaks penkių paprastų žingsnių, kad iš paprasto nuobodaus sumuštinio pasigamintumėte gurmanišką užkandį.
1. Paskrudiname „Prosciutto“ – dedame jo gabalėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 10 minučių. Ištraukiame ir atvėsiname – vėsdamas kumpis tampa traškus.
2. Paskrudiname duoną – tai galime padaryti skrudintuvu arba kaitindami 180 laipsnių orkaitėje kelias minutes. Tam puikiai tinka su raugu iškepta duona, kuri sumuštiniui suteiks papildomo subtilaus skonio ir aromato.
3. Ant paskrudintos duonos tepame kreminio sūrio.
4. Dedame avokado (jį apšlakstome citrinos sultimis, kad nejuoduotų), ridiko ir braškių griežinėlių, traškaus „Prosciutto“, kedrų riešutų ir daigų.
5. Pabarstome druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais.
Prancūziškas skrebutis su braškėmis
Ieva Greičiūnaitė sako, kad patys geriausi savaitgalio pusryčiai būna tuomet, kai ant stalo garuoja ką tik paskrudintas prancūziškas skrebutis ir siūlo išmėginti pavasariu kvepiantį jo variantą su šviežiomis braškėmis.
1 porcijai reikės:
– 2 riekelių duonos. Šiam skrebučiui puikiai tinka sveikesnė su avižų raugu kepta duona, kurioje nėra pridėtinio cukraus
– 1 kiaušinio
– 1/3 puodelio pieno. Pienas gali būti tiek įprastas, tiek augalinis, pavyzdžiui, avižų
– 1 valgomojo šaukšto medaus
– 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
Gaminimas:
1. Dubenėlyje sumaišome kiaušinį, pieną, medų ir cinamoną.
2. Panardiname duonos riekeles į kiaušinio, pieno, medaus ir cinamono plakinį iš abiejų pusių.
3. Kiaušinio plakinyje pamirkytas duonos riekeles kepame įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių kelias minutes. Kepimui galima rinktis sviestą ar auglinį aliejų. Tam puikiai tinka kokosų aliejus, kuris skrebučiui suteiks subtilaus salsvo kokosų skonio.
4. Apkepus skrebučius, ant jų dedame griežinėliais pjaustytas šviežias braškes.
Pasak Ievos, prie šio skrebučio tobulai dera riešutų sviestas ar graikiškas jogurtas.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...