Ko reikia gardiems naminiams mėsainiams? (receptai)

  • Teksto dydis:

Kad ir kaip piktinamės, kad mėsainiai – nesveiki, bet pasaulis juos reabilitavo. Tai jau seniai nebėra tik greitasis, pigus maistas. Mėsainiai nusipelnė ne tik Tarptautinės dienos – ji minima gegužės 28-ąją, bet ir aukštosios virtuvės šefų dėmesio. Mėsainiai – vienas labiausiai populiarėjančių patiekalų ant grilio.

Gardžių mėsainių paslaptys

Naminiam mėsainiui nereikia nieko per daug įmantraus, pakanka sultingos, aukščiausios kokybės mėsos, pomidorų griežinėlių, svogūnų, sūrio, pomidorų padažo ir minkštos bandelės.

Tiesa, dar viena skanaus mėsainio paslaptis – namuose kepta bandelė. Jų galite išsikepti iš vakaro, o prieš formuodami mėsainius, perpjautą bandelę galite paskrudinti ant grilio, šiek tiek patepę sviestu ar aliejumi.

Mėsainių paplotėliai, iškepti ant grotelių, ne tik greičiau iškepa, bet yra skanesni: sultingi, įgavę dūmo kvapą, kurį suteikia medžio anglys. Kepdami ant grilio galite uždėti žolelių: čiobrelių, rozmarinų, mėtų, bazilikų – suteiks dar skanesnį aromatą.

Tikras mėsainis patiekiamas su jautienos maltinuku. Tačiau taisyklių nėra – skonio nepagadins ir kiauliena, ėriena, aviena. Norintieji liesesnio varianto, gali rinktis baltą mėsą – vištieną, kalakutieną, triušieną. Dėkite ir pakeptą rūkytą šoninę, lengvai apkepti ir suplėšyti galima ir vištos krūtinėlę, sukapoti šlaunelių kumpelius.

Suformavę maltinuką, leiskite mėsai pailsėti – palikite mėsainius ant lentutės arba lėkštės 5 min., kad sultys pasiskirstytų po visą mėsą.

Būtiniausių prieskonių, be kurių išties būtų neįmanoma iškepti mėsainio, mažai – tik druska ir pipirai. Norėdami turtingesnio skonio, mėsainius galite pagardinti rūkytos paprikos prieskoniais, čiobreliais, rozmarinais, raudonėliais, vištieną, kalakutieną – kariu, ciberžole, baziliku.

Labai svarbu gerai įkaitinti kepsninę, mėsainius dėti ne per arti vieną nuo kito. Mėsainių neperkepkite, bet ir neskubėkite apversti – reikia, kad mėsa lengvai atšoktų nuo grotelių. Prieš kepdami jas patepkite aliejumi.

Perpjovę bandeles, jų vidinę pusę galite ištepti padažu ir papildomai pagardinti garstyčių grūdeliais. Viename mėsainyje galima naudoti skirtingus padažus.

Uždėję mėsos kotletuką, dėkite salotas: tinka gražgarstės, sultenės, romaninės, gūžinės salotos. Tinka ir špinatai, petražolių lapai, krapų šakelės.

Mėsainis sunkiai įsivaizduojamas be pomidorų, marinuotų agurkėlių, svogūno. Kuo daržovių įvairovė didesnė, tuo mėsainis sveikesnis.

Sūris derinamas prie mėsos: prie jautienos mėsainio tinka čederio, prie vištienos – mocarelos, fetos sūris.

Paruoštus mėsainius perverkite mediniu pagaliuku, taip patogiau valgyti.

Mėsainių bandelės

2 puodeliai kvietinių miltų,

1 puodelis viso grūdo kvietinių miltų,

1 puodelis vandens,

1 kiaušinis,

žiupsnelis druskos;

¼ puodelio aliejaus;

¼ puodelio cukraus;

3 šaukštai mielių,

sezamų sėklų apibarstyti.

Mieles sumaišykite su šiltu vandeniu, suberkite miltus, druską, cukrų, įmuškite kiaušinį, įpilkite aliejų ir suminkykite tešlą. Tešla turi nelipti prie rankų, bet būti minkšta ir elastinga. Palikite kilti šiltoje vietoje apie valandą. Iš pakilusios tešlos suformuokite bandeles, pabarstykite sezamų sėklomis ir dar pusvalandį palikite kilti ant skardos. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 210 laipsnių, kepkite apie 15 min. Iškepusias bandeles suvyniokite į maistinę plėvelę arba sudėkite į sandariai uždengiamą indą, kad išsaugotumėte bandelių minkštumą ir drėgmę.

Jautienos mėsainiai

250 g stambesnio malimo jautienos faršo,

1 šaukštelis garstyčių,

1 šaukštelis mairūno,

druskos,

pipirų,

2 paprikos,

2 šaukštai pomidorų padažo,

salotų lapų,

1 pomidoras,

keli griežinėliai fermentinio sūrio,

2 mėsainio bandelės.

Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūno, druskos, pipirų ir gerai išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite kepsninėje apie 5 min. iš abiejų pusių. Bandeles perpjaukite pusiau, trumpai pakepinkite ant grotelių. Patepkite jų vidų pomidorų padažu, dėkite salotų lapų, sūrio, mėsainį, pomidoro. Užvožkite kita bandelės puse. Trumpam padėkite ant grotelių, kad produktai šiek tiek apsilydytų.

Skani iškyla su "Daumantų" produktais

Padažas "Hamburger"

Pikantiško skonio, tirštos konsistencijos ir vientisos masės majonezinis padažas su marinuotų agurkėlių gabaliukais, papildytas garstyčiomis, svogūnais bei baltaisiais pipirais ir pomidorais. Paįvairins mėsainių ir dešrainių skonį.

Kečupas "Premium"

Saldžiarūgščio skonio tirštas skaisčiai raudonos spalvos ir vienalytės masės kečupas su lengvu vyno acto prieskoniu. Skanus pagardas ant laužo kepamiems šašlykams, kepsniams, mėsainiams, dešrelėms ir daržovėms pagardinti.

Garstyčios "Tradicinės"

Aštroko skonio, intensyvaus kvapo, gerai pertrintos tirštos garstyčios gaminamos iš rudų garstyčių grūdelių. Klasikinis prieskonis ant grotelių keptai mėsai. Paprasčiausiai galima užsitepti ant sumuštinių su mėsa.

"Daumantų" agurkai

Silpnai rūgštūs nepjaustyti marinuoti agurkai. Naudojami kaip garnyras prie mėsos ir žuvų patiekalų. Puikus ingredientas salotoms arba mišrainėms.

Mėsainių įdomybės

Viena Didžiosios Britanijos užkandinė gali pasiūlytu mėsainį, kuris sveria tiek, kiek boulingo kamuolys, tik jis turi būti suvalgytas vienu prisėdimu. To padaryti dar niekam nepavyko, nes didžiulis mėsainis pagamintas iš 1 kg jautienos, 800 g bandelių, 500 g salotų, 200 g sūrio ir svogūnų žiedų. Pagaminti šį patiekalą trunka dvi valandas. Jei žmogus mėsainį nori gauti už dyką, turi jį suvalgyti per pusę valandos. Jei to padaryti nepavyksta, už jį paklojama nemaža sumelė.

Pernai Kaune surengtoje mėsainių šventėje "Burger fiesta" buvo pasiektas Lietuvos rekordas – pagamintas 2,5 m aukščio mėsainis. Jam sunaudota 250 jautienos paplotėlių ir 500 bandelių puselių. Kiek padažo, salotų ir kitų pagardų – suskaičiuoti nepavyko.

Guinnesso pasaulio rekordininkas amerikietis Donas Gorske'as neseniai suvalgė 18 000-ąjį savo gyvenime mėsainį. Nuo 1974 m. kasdien jis suvalgo po du mėsainius.

Nestokojantys išradingumo vieno Sidnėjaus greitojo maisto restorano savininkai sugalvojo, kaip pagyvinti prekybą paprasčiausiais mėsainiais: jie pavertė juos pokemonais. Išradingieji virėjai sukūrė ir į vaizdo žaidimą panašią jų pardavimo sistemą: pokemonų per dieną iškepama tik 100, pirkėjas net nežino, kurį iš trijų pokemonų gaus nusipirkti.


Šiame straipsnyje: mėsainiaigrilispatiekalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

  • „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams
    „Iki“ – akcija lašišai: du receptai, kad sutaupytumėte ir pietums, ir pusryčiams

    Net 41 proc. nuolaida – su tokia akcija lašišai „Iki“ pradeda dar vieną naudingų pasiūlymų kupiną Taupymo žaidynių savaitgalį. Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, rugpjūčio 1–4 dienomis, su „Iki“ loja...

    1
Daugiau straipsnių