Reakcija į pasikėsinimą: išmintingi kinai, sarkastiški rusai ir vandens į burną prisėmę baltarusiai

Absoliuti dauguma pasaulio valstybių į pasikėsinimą į Donaldo Trumpo gyvybę sureagavo visiškai adekvačiai ir reiškė užuojautą bei sukrėtimą. Mūsų rytinių kaimynų atsakas buvo visai kitoks, kas iš principo, nieko ir neturėtų stebinti.

Kaip portalui kauno.diena.lt pažymėjo Saro universiteto (Vokietija) dėstytojas ir tarptautinės politikos apžvalgininkas Aleksandras Fridmanas, pasaulinė reakcija buvo kaip tik tokia, kokios ir tikiesi iš civilizuotų šalių: labiau D. Trumpui prijaučiantys lyderiai leido sau labiau asmeniškas solidarumo išraiškas, o bendrai reakcija visiškai atitiko diplomatijos normas – pasipiktinimas smurto proveržiu, linkėjimai pasveikti ir panašūs pasisakymai, pritinkantys tokiam įvykiui. Žinoma, taip reagavo visos demokratinės šalys, o nuo mūsų arčiau ar toliau esantys autoritarai reagavo gana įvairiai.

„Net ir Kinija bei Xi Jinpingas išreiškė palaikymą D. Trumpui, nors šis tikrai nebuvo lengvas partneris pirmosios kadencijos metu ir Pekinas nesitiki iš jo nieko gero, jei D. Trumpas vėl užimtų Ovalųjį kabinetą. Taigi, Pekinas laikėsi padorumo ribų, kas apskritai būdinga kinų diplomatijai ir mąstysenai“, – sakė A. Fridmanas.

Tuo metu Šiaurės Korėja nepaskelbė jokios reakcijos, nors Kim Jong Unui, kadaise derybas su Pchenjanu inicijavęs, D. Trumpas lyg ir nėra blogiausias variantas. A. Fridmano nuomone, vienodai tikėtini du scenarijai: kad Pchenjanas tiesiog kiek užtruko suformuluoti poziciją ir paskelbs ją vėliau, kaip ir galimybė, kad nesakys nieko, kaip izoliacionistinę politiką propaguojanti valstybė.

Rusija, savo ruožtu, pratrūko sarkastiškais juokeliais ir sąmokslo teorijomis. Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova vaipėsi, siūlydama JAV geriau finansuoti policiją, o ne remti Ukrainą, o Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, galima sakyti, tiesiai pasikėsinimo užsakymu apkaltino JAV demokratus ir Joe Bideną. Žinoma, neapsieita be „ukrainietiško pėdsako“.

Marija Zacharova/Scanpix nuotr.

Nuspėjamai necivilizuoti

„Maskvos reakcija buvo nuspėjamai necivilizuota. Net užuominos apie palinkėjimą pasveikti nebuvo. Aukščiausiu, oficialiu lygiu Rusija paleido iš karto keletą sąmokslo teorijų ir svarbiausia iš jų – bendras kaltinimas demokratams ir ukrainiečiams“, – sakė apžvalgininkas.

Anot jo, tai iliustruoja labai paplitusią, bet iš esmės klaidingą nuomonę, kad Kremlius tik ir svajoja apie D. Trumpo grįžimą į Baltuosius rūmus.

„Maskva nusivylė pirmaja D. Trumpo kadencija ir nepuoselėjo optimizmo dėl antrosios. Taip, Rusija nekenčia demokratų ir J. Bideno, bet juos vertina, kaip nuspėjamą priešą, o tuo metu iš D. Trumpo neaišku, ko tikėtis. Galbūt Maskvai priimtino taikos Ukrainoje plano, o galbūt atvirkščiai – Kremliui visiškai nepriimtinų sąlygų ir po to seksiančios daug gausesnės JAV paramos Ukrainai“, – aiškino A. Fridmanas.

Aukščiausiu, oficialiu lygiu Rusija paleido iš karto keletą sąmokslo teorijų ir svarbiausia iš jų – bendras kaltinimas demokratams ir ukrainiečiams

Todėl Kremlius ir puolė į informacinę ataką keliais frontais, nes vienintelis tikrai jam naudingas scenarijus – politinis susipriešinimas ir chaosas JAV. Vidinėmis rietenomis užimti amerikiečiai gali užsidaryti ir bent kuriam laikui numoti ranka į tai, kas vyksta pasaulyje. Šiuo požiūriu, A. Fridmano nuomone, Rusijai bene naudingiausia įvykiu raida būtų buvusi D. Trumpo mirtis nuo žudiko kulkos, kas JAV būtų potencialiai sukėlę pilietiniam karui prilygstantį susipriešinimą.

„Beje, galima nubrėžti įdomią istorinę lygiagretę: po pasikėsinimo į Ronaldą Reaganą 1981 m. sovietai nedelsiant pasiuntė signalus, kad su tuo niekaip nebuvo susiję. Šiandien gi Maskva nepadarė net to. Kremlius ir jam tarnaujanti žiniasklaida bei „politologai“ svaidėsi juokeliais ir viena kitai prieštaraujančiomis sąmokslo teorijomis, nuo kaltinimų J. Bidenui iki teiginių, kad visa tai – D. Trumpo organizuotas vaidinimas. Kiek vėlokai, bet jie žinoma atrado ir „ukrainietišką pėdsaką“, esą žudikas buvo Ukrainos rėmėjas, o dar ir Antifa aktyvistas“, – pasakojo kauno.diena.lt pašnekovas.

Tokioje situacijoje Kremlius veikia pagal jau seniai žinomą instrukciją: iš pradžių įvairiausios sąmokslo teorijos išplatinamos Rusijos viešojoje erdvėje, o paskui „eksportuojamos“ į Europos ir JAV žiniasklaidą ir socialinius tinklus.

Aleksandras Fridmanas/Asmeninio arch. nuotr.

Tylusis Minskas

„Juokingiausiai šiandieninėje situacijoje atrodo Aliaksandras Lukašenka, pademonstravęs visišką priklausomybę nuo Maskvos. Nei jis, nei baltarusijos URM, nepateikė jokios reakcijos“, – sakė A. Fridmanas.

Oficialusis Minskas paskelbė rutininį, iš anksto paruoštą sveikinimą Prancūzijai Bastilijos paėmimo dienos proga, bet nė žodžiu nesureagavo į visą pasaulį sukrėtusį įvykį JAV. A. Fridmano nuomone, į Maskvos „burną“ įsistebeilijęs Minskas aiškiai pasimetė, nežinodamas, ką daryti. Iš vienos pusės, paprasčiausiai nukopijuoti Kremliaus tekstą A. Lukašenkai nesinorėjo, nes taip jis viešai pripažintų, kad negali turėti savos pozicijos, o iš kitos pusės, pačiam kažką sakyti baisu, bet taip laukiamos instrukcijos iš Maskvos tiesiog neatėjo.

Tylėdamas, A. Lukašenka neužgauna nei Maskvos, nei Vašingtono. Būtent taip jis elgėsi „Hamas“ užpuolus Izraelį

„Taigi, pasirinkta patylėti. Taip ir Maskvos neužrūstinsi, ir piktą atmintį turinčio D. Trumpo neįžeisi. Minskas žino, kad D. Trumpo komanda itin atidžiai stebi, ką ir kas dabar sako apie pasikėsinimą. Maža to, tai gali lemti būsimą D. Trumpo administracijos politiką. Tylėdamas, A. Lukašenka neužgauna nei Maskvos, nei Vašingtono. Būtent taip jis elgėsi „Hamas“ užpuolus Izraelį – nepalaikė teroristų, bet neišreškė užuojautos ir Izraeliui. Paskelbė kažką panašaus, kad Minskas yra už viską, kas gera ir protestuoja prieš viską, kas bloga“, – ironizavo apžvalgininkas.

Jis pastebėjo, kad A. Lukašenkos padėtį dar komiškesne daro tai, kad Rusijos URM galbūt tiesiog pamiršo nusiųsti instrukciją nereikšmingam filialui Minske, o šis, drebėdamas iš baimės, laukė ir tylėjo.

„Šiaip jau palankiais Rusijai laikomi Kazaschstano ir Azerbaidžano vadovai nedelsė išsakyti solidarumo D. Trumpui, bet A. Lukašenka tiesiog negali sau leisti kalbėti be aiškaus Maskvos leidimo“, – aiškino A. Fridmanas.

Jau sekmadienio ryte soc. tinkluose pasirodė nuotraukos, esą rusų kareiviai yra pasirengę "keršyti už D. Trumpą"/Interneto nuotr.

Tinka bet kokios sąmokslo teorijos

Socialiniuose tinkluose Vakaruose, įskaitant ir Lietuvą, taip pat nedelsiant ėmė plisti sąmokslo teorijos ir tikrumu verčiantys abejoti vaizdai, kaip pavyzdžiui rusiškų sviedinių nuotraukos, ant kurių esą Ukrainoje kariaujantys rusai rašė šūkius „už D. Trumpo ausį“ ir panašius keršto palinkėjimus.

A. Fridmanas neatmetė galimybės, kad tokie vaizdai yra tikri, tačiau ragino suprasti, kad melagienų skleidimas tokiose situacijose yra labai paplitęs reiškinys.

„Rusų kariškių humoras yra „specifinis“ ir galbūt nuotraukos tikros, bet reikia tikrinti bet kokią informaciją. Tai atitinka Maskvos propagandos liniją, rodančią „ukrainietišką pėdsaką“. Beje, rodančią jį gana įdomiai: M. Zacharova susiejo Ukrainos karinės žvalgybos vado Kyrylo Budanovo žodžius apie esą rengtą pasikėsinimą prieš Vladimirą Putiną ir išvertė viską tokiu būdu, kad JAV pinigais ketinta pasikėsinti į V. Putiną, o pasikėsinta į D. Trumpą“, – pastebėjo ekspertas.

Manau, kad artimiausiu metu Rusija koncentruosis į kaltinimus liberaliai žiniasklaidai ir J. Bidenui bei nuolat kiš „ukrainietišką pėdsaką

Ukraina be abejo ir toliau bus viena iš Rusijos „kaltinamųjų“. Paprasčiausiai, Rusija kol kas dar neapsisprendė, kurią sąmokslo teoriją labiausiai apsimoka „prastūminėti“ Vakaruose. Kaip pažymėjo A. Fridmanas, Vakarų socialiniuose tinkluose D. Trumpo priešininkai ir patys nedelsė pasistengti, skelbdami savas sąmokslo teorijas, tarp kurių populiariausia – pasikėsinimo imitacija.

Rusijai tinka visos šios teorijos ir tą pačią dieną jau pasimatė Maskvos propagandos ruporų užuominos ir D. Trumpo atžvilgiu, ir kaltinimai liberaliai žiniasklaidai, esą skatinančiai neapykantą ir kurstančiai nestabilios psichikos žmones ginklu spręsti politinius nesutarimus.

„Manau, kad artimiausiu metu Rusija koncentruosis į kaltinimus liberaliai žiniasklaidai ir J. Bidenui bei nuolat kiš „ukrainietišką pėdsaką“ ir akcentuos, kad žudikas – Ukrainos rėmėjas. Tiks visi naratyvai, kurie tik padės skaldyti JAV ir Vakarus apskritai“, – reziumavo kauno.diena.lt pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kas paneigs?

O kas paneigs? portretas
"Rusijai bene naudingiausia įvykiu raida būtų buvusi D. Trumpo mirtis nuo žudiko kulkos, kas JAV būtų potencialiai sukėlę pilietiniam karui prilygstantį susipriešinimą." - kas galėtų paneigti, kad ne rusai ir suorganizavo?

kacapai

kacapai portretas
Yra mongolų ir totorių laukinis aziatinis mišinys. Pakrapštyk - rusą rasi totorių.

> rutulys - Tu KVAIŠA

> rutulys - Tu  KVAIŠA portretas
`
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių