„Hamas“ sustabdžius derybas, Izraelis atakuoja Gazos Ruožą iš sausumos, jūros ir oro

  • Teksto dydis:

Izraelis pirmadienį bombardavo Gazos Ruožą iš oro, jūros ir sausumos, islamistų grupuotei „Hamas“ pareiškus, kad ji traukiasi iš derybų dėl paliaubų.

Naujienų agentūros AFP korespondentai pranešė, kad Izraelio kariuomenė apšaudė Tal al Havos, Šeich Adžlino ir al Sabros rajonus Gazos mieste, o liudininkai teigė, kad Izraelio kariuomenė apšaudė al Mugrakos rajoną ir šiaurinius Nuseirato pabėgėlių stovyklos pakraščius centrinėje Gazos Ruožo dalyje.

Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio medikai sakė, kad po Izraelio antskrydžių Magazio stovykloje, taip pat centrinėje Gazos Ruožo dalyje, jie paėmė penkis žuvusius žmones, įskaitant tris vaikus.

Tuo tarpu liudininkai pranešė apie Izraelio orlaivių ugnį į rytus nuo Kan Juniso, Gazos Ruožo pietuose, ir apšaudymą bei sraigtasparnių „Apache“ atakas labiausiai į pietus nutolusio Rafacho vakariniuose rajonuose.

Izraelio kariuomenė pareiškime nurodė, kad tęsia savo veiklą visame Gazos Ruože ir kad per pastarąją dieną surengė reidus Rafache ir centrinėje Gazos Ruožo dalyje, per kuriuos žuvo kažkiek kovotojų. Taip pat nurodoma, kad buvo surengta antskrydžių visame Gazos Ruože.

Kariuomenė taip pat informavo, kad jūrų pajėgos apšaudė taikinius Gazos Ruože.

Derybos pristabdytos

Šiuo metu mąžta viltys, kad paliaubos ir susitarimas dėl įkaitų išlaisvinimo bus pasiektas artimiausiu metu.

Irano remiama islamistų grupuotė „Hamas“, su kuria Izraelis Gazos Ruože kovoja jau daugiau kaip devynis mėnesius, sekmadienį pareiškė pasitraukianti iš derybų dėl paliaubų.

Sprendimas buvo priimtas po Izraelio smūgio, nukreipto prieš „Hamas“ karinio sparno vadą Mohammedą Deifą. Per šį smūgį, grupuotės valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo 92 žmonės.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pripažino, jog neaišku, ar M. Deifas žuvo, o „Hamas“ aukšto rango pareigūnas AFP sakė, kad vadas tebėra gyvas ir prižiūri operacijas.

Kalbėdamas po smūgio Mavasyje, kitas kovotojų grupuotės aukšto rango pareigūnas kaip derybų nutraukimo priežastį nurodė Izraelio vykdomą smurtą ir požiūrį į derybas.

Tačiau, anot pareigūno, „Hamas“ politinis lyderis Ismailas Haniyeh sakė tarptautiniams tarpininkams, kad grupuotė yra „pasirengusi atnaujinti derybas“, kai Izraelio vyriausybė „pademonstruos rimtą nusiteikimą pasiekti susitarimą dėl paliaubų ir apsikeitimo kaliniais“.

Praėjusią savaitę Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas užsiminė, kad prie susitarimo gali būti priartėta. NATO viršūnių susitikime J. Bidenas sakė, kad abi šalys susitarė dėl gegužės pabaigoje jo pateikto plano.

Pirmadienį „Hamas“ užsipuolė JAV ir apkaltino jas remiant genocidą, nes jos tiekia Izraeliui „tarptautiniu mastu uždraustus“ ginklus.

„Griežčiausiai smerkiame [...] Amerikos panieką mūsų palestiniečių vaikų ir moterų kraujui [...], jai tiekiant „Izraelio“ okupacijai visų rūšių draudžiamus ginklus“, – sakoma „Hamas“ vyriausybės žiniasklaidos biuro pareiškime.

Derybose tarp kariaujančių šalių tarpininkavo Kataras ir Egiptas, remiant JAV, tačiau po ilgų mėnesių taip ir nepavyko pasiekti proveržio.

Smūgis mokykloms

Karą sukėlė netikėtas spalio 7 dieną „Hamas“ įvykdytas išpuolis Izraelio pietuose, per kurį žuvo 1 195 žmonės, daugiausia civiliai.

Kovotojai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 116 tebėra Gazos ruože, įskaitant 42, kurie, Izraelio kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Izraelis į tai atsakė kariniu puolimu, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 38 664 žmonės, daugiausia civiliai, rodo Gazos Ruožo sveikatos ministerijos duomenys.

Karas ir su juo susijusi apgultis nuniokojo šią palestiniečių teritoriją. Sugriauta didžioji dalis jos infrastruktūros, dauguma iš 2,4 mln. gyventojų liko be pastogės, be to, trūksta maisto, vaistų ir kitų būtiniausių dalykų.

Tarp nuniokotų objektų yra kelios mokyklos. Sekmadienį Izraelio pajėgos smogė JT valdomai mokyklai Nuseirato stovykloje, kuri buvo naudojama kaip prieglauda perkeltiesiems asmenims, tačiau, kariuomenės teigimu, „tarnavo kaip slėptuvė“ kovotojams.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį pranešė, kad per šį smūgį žuvo 22 žmonės. Per aštuonias dienas tai buvo penktas smūgis prieš mokyklas, kuriose prieglobstį rado perkelti palestiniečiai.


Šiame straipsnyje: IzraelisGazaHamaskaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių