- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors vasara daugumą įkvepia savo valgiaraščius vis dažniau papildyti šviežiomis daržovėmis, visgi pastarąsias valgyti vertėtų ne tik šiltuoju sezonu, bet ir visus metus. Apie tai kalbanti dietistė Vaida Kurpienė pabrėžia – šių produktų nauda organizmui yra neišmatuojama ir kiekvienas iš jų pasižymi skirtingais privalumais. Todėl V. Kurpienė siūlo kuo dažniau jas įtraukti į savo mitybą, taip pat atskleidžia auksinėmis vadinamas lėkštės taisykles bei pataria, kaip šių produktų kuo daugiau suvalgyti kasdien.
Rūpestis mityba išaugo
Stebėdama dabartinius lietuvių valgymo įpročius, V. Kurpienė tikina – pandemija mitybos atžvilgiu šalies gyventojus suskirstė į dvi stovyklas. Anot jos, vieni šiuo laikotarpiu dėl patiriamo nerimo bei įtampos savo lėkščių turiniu ėmė rūpintis mažiau, kiti – priešingai: pradėjo maitintis sveikai ir apgalvotai.
„Pastarieji vis daugiau laiko skiria savo mitybai, maistą gamina patys, noriai domisi naujais receptais ir ieško dar neišbandytų kulinarinių idėjų. Jie siekia valgyti kitaip – sveikiau, sumaniau, labiau rūpintis savo sveikata. Todėl tokių žmonių valgiaraščius papildo sveikesni padažai, tradicinių patiekalų alternatyvos. Jie į savo mitybą įtraukia ir daugiau daržovių“, – pastebi V. Kurpienė.
Šiai nuomonei pritaria ir „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Jos teigimu, neseni lojalių prekybos tinklo klientų apklausos duomenys rodo – daugiau nei trečdalis lietuvių per karantiną labiau susirūpino asmenine sveikata ir sveikai mitybai ėmė skirti daugiau dėmesio.
„Todėl siekiame atliepti šiuos ypač pozityvius pokyčius ir dar labiau paskatinti savo pirkėjus domėtis maisto naujovėmis, atrasti neišbandytus skonius, jų derinius. Be to, didėjantis noras valgyti sveikai mus skatina kuo daugiau dėmesio skirti kuo įvairesniam, aukščiausios kokybės produktų asortimentui už pačią geriausią kainą. Ne veltui „Maximos“ pirkėjams visus metus siūlome šviežių, kokybiškų, Lietuvos ūkininkų išaugintų daržovių, kuriomis papildyti savo mitybą yra ir labai naudinga, ir be galo gardu“, – sako E. Dapkienė.
Siūlo pasinaudoti gudrybėmis
Nors daržovių nauda yra nenuginčijama, V. Kurpienė turi svarių faktų visgi abejojantiems šių produktų verte. Anot sveikos mitybos ekspertės, moksliniais tyrimais yra įrodyta tik 10 proc. jų teikiamų privalumų. Todėl dietistė akcentuoja – daržovių nauda sveikatai gali būti nepalyginamai didesnė, nei manoma iki šiol.
„Dabar žinoma, kad jos pagerina sveikatą, mažina svorį, suteikia energijos ir turi begalę kitų naudingų savybių. Tačiau jeigu atskleistume visą daržovių potencialą, manau, liktume išties nustebinti. Tuo galima neabejoti vien dėl to, kad šiuo metu jau įrodyta visapusiška šių produktų nauda. Daržovės turi skaidulų – medžiagų, valančių žarnyną, neleidžiančių užsistovėti maistui. Jos taip pat suteikia sveiką sotumo jausmą, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi, saugo nuo lėtinių ligų, nuovargio, depresijos. Daržovėse gausu antioksidantų, vitaminų, mineralinių medžiagų. Jos yra energijos, geros nuotaikos, sveikatos šaltinis“, – apie privalumus kalba dietistė.
Pirmiausia, kasdienį daržovių valgymo racioną turėtų sudaryti kuo daugiau spalvų. Jei lėkštėje jos yra bent trys skirtingos, maistas ir atrodo patraukliau, ir labiau žadina apetitą.
Visgi, anot V. Kurpienės, neretai žmonės stokoja daržovių valgymo įpročio arba nežino, kaip teisingai jomis reikėtų maitintis. Todėl sveikos mitybos ekspertė dalijasi gudrybėmis, kurias vadina auksinėmis lėkštės taisyklėmis.
„Pirmiausia, kasdienį daržovių valgymo racioną turėtų sudaryti kuo daugiau spalvų. Jei lėkštėje jos yra bent trys skirtingos, maistas ir atrodo patraukliau, ir labiau žadina apetitą. Be to, kiekvieną daržovių spalvą lemia vis kitas antioksidantas, skirtingai bei teigiamai veikiantis mūsų sveikatą. Kitas svarbus aspektas – kiekvieną pusę suaugusiojo lėkštės per pietus ir vakarienę turi sudaryti daržovės, o likusią dalį mėsa bei grūdinės kultūros. Tik taip bus užtikrinama tinkama ir sveika organizmo veikla“, – akcentuoja V. Kurpienė.
Ir prie pusryčių stalo, ir prie kepsninės
Užsiminusi apie daržovių valgymo gudrybes, dietistė jas pataria įtraukti ne tik į pietų bei vakarienės, bet ir pusryčių meniu. Be to, V. Kurpienė tai daryti siūlo tiek vasarą, tiek likusius metus.
„Patarčiau ryte valgyti šviežiai raugto agurko, pomidoro, patiekti juos šalia kiaušinienės, sumaišyti su grikiais, miežinėmis kruopomis. Taip turėsime gaivų ir gardų daržovių bei grūdų patiekalą, kuris tiek atgaivina, tiek suteikia energijos visai dienai. Pusryčių patiekalus išties verta pagardinti kalendros lapeliu, petražolėmis, krapais. Kartu dėmesio derėtų skirti ir pavakariams. Tuomet galima susipjaustyti daržoves pagaliukais bei užkandžiauti prie mėgstamo valgio“, – pataria dietistė.
V. Kurpienė rekomendacijų turi ir prasidėjusiam kepsninių sezonui, kuomet mėsos patiekalus dažnai papildo ne patys sveikiausi užkandžiai.
„Neretas, laukdamas, kol iškeps šašlykai, mėgsta kramsnoti, pavyzdžiui, bulvių traškučius. Tačiau jie nėra sveikiausias pasirinkimas, o alkio jausmas nuo tokio užkandžio tikrai nepasotinamas – netgi priešingai. Todėl siūlyčiau išeitį: užkandžiauti šviežiomis, pagarintomis arba kepsninėje lengvai apkeptomis daržovėmis. Taip bus ir sočiau, ir sveikiau“, – šypsosi V. Kurpienė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Įspėja namų kvapų mėgėjus: ekspertas įvardijo pagrindinius pavojus
Kvepalai, tačiau šį kartą ne tie, kuriais kvepinamės patys, o namų kvapai – indai su pagaliukais. Kuo didesnė talpykla, tuo stipresnis kvapas. Kainuoti tokie kvepalai gali kelis šimtus eurų. Tačiau cheminių medžiagų ekspertai įs...
-
Reta liga sergančio vaikino būklė blogėja: suteikė vilties, o tada žodžių nebeliko
Šio pokalbio metu pritrūksta žodžių, tačiau nestinga graudulio ir virpulio balse. „Suteikė vilties. Buvome laimingi, patikėkit, kokie laimingi – tiesiog degėm emocijomis. Tačiau gavome dokumentus su gydymo planu ir kaina. Nemoku pas...
-
Įvardijo, kiek žmonių jau mirė nuo Lietuvoje siaučiančio gripo
Įpusėjus žiemai, poliklinikose fiksuojamas išaugęs pacientų srautas. Daugiausia sergančiųjų viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, dominuoja gripas A, praneša LNK. ...
-
Specialistė pataria, kaip sustabdyti odos senėjimą
Kaip sustabdyti senėjimą patarimų yra įvairiausių: vieni sportuoja, kiti darosi plastines, ir ne tik, operacijas, kiti atidžiai renkasi kremus, veido kaukes ir panašiai. O štai odos priežiūros specialistė sako, kad tinkamai ir reguliaria...
-
Šalyje vėžiu serga apie 110 tūkst. žmonių, kasdien diagnozę išgirsta apie 50 pacientų
Lietuvoje šiuo metu vėžiu serga apie 110 tūkst. žmonių, tokią diagnozę kasdien išgirsta apie 50 pacientų. ...
-
Ruonių šventė Palangoje: į bangas ners šimtai sveikuolių iš visos Lietuvos
Vasario 8 dieną šimtai ledinių maudynių aistruolių iš visos Lietuvos bursis į tradicinę bendruomenės šventę pajūryje – „Palangos ruoniai 2025“. Lietuvos sveikuolių sąjungos (LSS) prezidentas Simonas Dailid...
-
Kalio jodido tablečių gaus ir studentai?
Sveikatos apsaugos ministrė Marija Jakubauskienė žada ieškoti būdų, kad kalio jodido tabletes galėtų atsiimti ir Vilniuje gyvenantys, bet čia savo gyvenamosios vietos nedeklaravę studentai. ...
-
Nustebino elgesys Kauno ligoninėje: atvažiavo dėl širdies, bet apžiūrėjo pilvą
Į Kauno ligoninės Šilainių padalinį atvežta moteris skundėsi padidėjusiu kraujo spaudimu, maudimu širdies plote, tačiau medikai apžiūrėjo jos pilvą ir paleido namo. ...
-
Praėjusią savaitę gripas pražudė septynis žmones
Praėjusią savaitę Lietuvoje nuo gripo mirė septyni žmonės. Šeši iš jų buvo nepasiskiepiję, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Kas penktas Lietuvos gyventojas kenčia nuo šių sutrikimų: problema gali tūnoti ausyse
Kas penktas Lietuvos gyventojas kenčia nuo galvos svaigimo ir pusiausvyros sutrikimų. Viena priežasčių gali būti susijusi su ausyje esančiais kristalais, tačiau norint juos atstatyti į vietą, eilėje pas specialistą tenka laukti ir metus. Daug grei...